Specialisaties

Specialisaties

 • Omgaan met kinderen
 • Babyreflexologie
 • Fertiliteitsreflexologie
 • Zwangerschapsreflexologie
 • Neuroreflexologie
 • Covid-19, een route naar herstel

Omgaan met kinderen

Voor mijn afstudeeropdracht heb ik ervoor gekozen om kinderen te masseren. Mijn stelling voor deze opdracht was: Kan voetreflextherapie het zelfvertrouwen vergroten van kinderen in de leeftijd van 7 tot 11 jaar?

Met andere woorden, zit een kind na het ontvangen van 6 voetreflexmassages lekkerder in zijn vel! Uit mijn onderzoek is gebleken dat de kinderen na afloop van de massages allemaal meer rust in hun hoofd ervaarden, minder spanning in hun lijf voelden en dat ze ook bijna allemaal minder tot geen last meer hadden van hoofd- en/of buikpijn.

Babyreflexologie

Babyreflexologie is een speciaal ontwikkelde vorm van reflexologie voor baby’s. De technieken zijn oorspronkelijk ontwikkeld om meer verbondenheid met de ouders te creëren, maar door de jaren heen bleek het te helpen om vele klachten en symptomen van de baby’s te verlichten, vergemakkelijken en verwijderen. Babyreflexologie kan toegepast worden vanaf 4 weken.

Babyreflexologie kan o.a. verlichting geven bij: obstipatie, krampjes, harde ontlasting, winderigheid, astma, neusverkoudheid, slecht doorslapen, slecht inslapen, huidproblemen, oorpijn en pijn bij het krijgen van tandjes.

Fertiliteitsreflexologie

Zwanger raken is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Er gaat vaak een lange moeilijke periode aan vooraf. Een periode van elke keer weer afwachten, onzekerheid, diverse onderzoeken en behandelingen. Vaak is het een stressvolle en emotionele periode. Dit kan voor een negatief effect op je lichaam zorgen.

Met een voetreflexmassage gericht op de fertiliteit worden je lichaam, de hormonen en de geest met zachte technieken terug in evenwicht gebracht, zodat je je vruchtbaarheid ondersteunt en je kans op een zwangerschap verhoogt. Je helpt je lichaam om zijn natuurlijk evenwicht weer te vinden.
Er wordt dan onder andere gewerkt aan:

 • Stimuleren van de productie en kwaliteit van de eicel
 • Stimuleren van de eisprong
 • Reguleren van de menstruele cyclus en/of verhelpen van menstruatieklachten
 • Verbeteren van de doorbloeding in het bekken
 • Afvoeren van afvalstoffen uit het lichaam
 • Verminderen van stress (wat invloed heeft op de hormoonhuishouding)

Wanneer koppels denken aan of al bezig zijn met IUI, IVF of ICSI, dan kan voetreflextherapie helpen om de kans van slagen te verhogen.

Zwangerschapsreflexologie

Tijdens de zwangerschap moet je lichaam hard werken en vinden er heel veel veranderingen plaats. Voetreflexologie is er in deze bijzondere periode op gericht om je gezondheid te optimaliseren. Een voetreflexmassage helpt om tot rust te komen en diepgaand te ontspannen, zowel lichamelijk als geestelijk. Een moment om van te genieten, samen met je ongeboren kindje.

Voetreflexologie kan verlichting geven bij tal van zwangerschapsklachten. Denk bijvoorbeeld aan: misselijkheid, slecht slapen, maagzuur, obstipatie, oedeem, rugpijn, vermoeidheid, milde hoge bloeddruk of beginnende zwangerschapsdiabetes.

Contra-indicaties bij zwangerschap:

 • Trombose
 • Bij het vermoeden of de diagnose van pre-eclampsie/zwangerschapsvergiftiging, HELLP-syndroom
 • In de eerste 3 maanden na een kunstmatig tot stand gebrachte zwangerschap

Neuroreflexologie

Neuroreflexologie is een bijzondere techniek en behandelwijze ontstaan vanuit de voetreflexologie. Het behandelt de reflexzones van de zenuwen op de voet. Het is een energetische en holistische therapie waarbij ervan uit wordt gegaan dat lichaam, geest en ziel één dynamisch geheel zijn. Het is een intensieve en effectieve therapie.

Deze therapie kan zeer doeltreffend zijn. In de meeste gevallen ervaren de mensen na één behandeling al onmiddellijk een verbetering, maar hoe langer de pijn aanwezig is, hoe meer tijd het zal vragen om de pijn te laten verdwijnen.

Neuroreflexologie kan o.a. goed ingezet worden bij, klachten van het bewegingsapparaat: nek, rug, armen, schouders enz.

Covid-19, een route naar herstel

Inmiddels zijn er veel mensen die na een infectie met Covid-19 nog moeizaam herstellen en last blijven houden van restklachten. De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid en kortademigheid bij inspanning.

Andere klachten zijn hoofdpijn, maagklachten, spierpijn, pijn op de borst, vergeetachtigheid, concentratieproblemen en geur- en smaakverlies.

Als voetreflextherapeut richt ik me op het versterken van de gezondheid en vitaliteit van de klant. De reflexzones die ik masseer zijn gericht op het verbeteren van de longfunctie en het verhogen van het energieniveau.

De intensiteit en de duur van de behandelingen worden afgestemd op de behoefte en het energieniveau van de klant. Zo kunnen we samen werken aan een route naar herstel.